Canfranc, l’estació del Pirineu.

Aquest estiu hem plantejat un viatge de ruta amb cotxe i tenda pel pirineu francès. L’inici del viatge començava pujant per Huesca i acabaria per la costa Brava.

A la ruta planejada hi havia una parada obligada que feia temps que tenia ganes de fer, la visita a l’estació de Canfranc, situada a la carretera que va de Jaca cap a França, uns quilòmetres més enllà de la població de Canfranc.

M’havien explicat que estava ballada i no s’hi podia entrar, però a l’arribar i veure que fins i tot s’hi feien visites guiades (totes les hores plenes, per tant cal reservar-ho abans), no vaig dubtar ni un moment en caminar lliurement pels voltants fent cas molt relatiu als cartells de “no passar”. Realment no estic fent cap mal, és més, els faig publicitat turística del lloc!

L’estació va ser inaugurada l’any 1928. Es tracta d’un edifici de 240 metres de longitud amb 75 portes per cada costat. Segueix un estil arquitectònic de palau francès del segle XIX, combinant formigó, pedra, ferro, vidre i pissarra. Aquests elements sumats a la situació on està ubicada fan que la construcció imposi respecte i nostàlgia des del primer moment de veure-la, una sensació agredolça que no marxa fins que no deixes la vall d’Arañones.

L’estació es va construir per crear la unió de França i Espanya pels pirineus. En pocs anys, però, amb l’esclat de la Guerra Civil, l’exèrcit franquista va adquirir el control d’aquesta tancant els túnels que la connectaven amb França i així evitant l’accés exterior. Entre el 1940 i el 1944, a causa de la Segona Guerra Mundial l’estació va tancar el transit de passatgers deixant-la operativa tan sols pel transport de mercaderies, gran part material de l’exercit nazi.

El 1970 el transit internacional va ser tancat definitivament a causa de l’ensorrament del pont de L’Estanguet. A partir d’aquí el transit va anar minvant fins quedar gairebé inutilitzada.

Avui en dia l’estació pertany al govern d’Aragó, que té pendent reunir capital per començar un projecte de restauració i adaptació de l’espai amb finalitat turística. En part és bo per mantenir cuidada la construcció, però d’altra banda és fàcil que amb els anys vagi perdent el clima especial i misteriós que l’envolta.

Si us he animat a visitar-ho, no oblideu consultar la web oficial per apuntar-vos a la visita, jo no ho vaig poder fer i crec que ha de valdre la pena. http://www.canfranc.es/

Pròximament les fotos del tren d’Artouste!

 

Este verano hemos planteado un viaje de ruta en coche y tienda por el pirineo francés. El inicio del viaje empezaba subiendo por Huesca y acabaría por la costa Brava.

En la ruta planeada había una parada obligada que hacía tiempo que tenía ganas de hacer, la visita a la estación de Canfranc, situada en la carretera que va de Jaca hacia Francia, unos kilómetros más al norte de la población de Canfranc.

Me habían explicado que estaba vallada y no se podía entrar, pero al llegar y ver que incluso se hacían visitas guiadas (todas las horas estaban llenas, por lo tanto hay que reservar antes), no dudé ni un momento al caminar libremente por los alrededores haciendo caso muy relativo a los carteles de “no pasar”. Realmente no estoy haciendo ningún mal, es más, les hago publicidad turística del lugar!

La estación fue inaugurada en 1928. Se trata de un edificio de 240 metros de longitud con 75 puertas por cada lado. Sigue un estilo arquitectónico de palacio francés del siglo XIX, combinando hormigón, piedra, hierro, vidrio y pizarra. Estos elementos sumados a la situación donde está ubicada hacen que la construcción imponga respeto y nostalgia desde el primer momento que la ves, una sensación agridulce que no se va hasta que no dejas el valle de Arañones.

La estación se construyó para crear la unión entre Francia y España por los pirineos. En pocos años, sin embargo, con el estallido de la Guerra Civil, el ejército franquista adquirió el control de esta cerrando los túneles que la conectaban con Francia y así evitando el acceso exterior. Entre 1940 y 1944, debido a la Segunda Guerra Mundial, la estación cerró el tráfico de pasajeros dejándola operativa sólo para el transporte de mercancías, la mayor parte material del ejército nazi.

En 1970 el tráfico internacional fue cerrado definitivamente debido al derrumbe del puente de L’Estanguet. A partir de aquí el tráfico fue disminuyendo hasta quedar casi inutilizada.

Hoy en día la estación pertenece al gobierno de Aragón, que tiene pendiente reunir capital para comenzar un proyecto de restauración y adaptación del espacio con finalidad turística. En parte es bueno para mantener cuidada la construcción, pero es fácil que con los años vaya perdiendo el clima especial y misterioso que la rodea.

Si os he animado a visitarlo, no olvidéis consultar la web oficial para apuntaros a la visita, yo no lo pude hacer y creo que debe valer la pena. http://www.canfranc.es/

Próximamente las fotos del tren de Artouste!

 

Canfranc Estacion

Canfranc Estacion

Canfranc Estacion

Canfranc Estacion

CanFrancEstacion-6

Canfranc Estacion

CanFrancEstacion-5

Canfranc Estacion

 

UA-27896943-1